true
true
true
باوجود منابع مهم و معتبر و نگاهی اجمالی به کشورهای توسعهیافته متوجه خواهیم شد که تشکیل شوراها و برخورداری از رهبران محلی و سپردن امور به آنها از جهات مختلف مزیتهای فراوانی دارد.در قانون اساسی نقش شورا پررنگ دیدهشده و در اصل هفتم با استناد به آیهی “وشاورهم فی الامر”از شوراها بهعنوان یکی از ارکان […]
true
باوجود منابع مهم و معتبر و نگاهی اجمالی به کشورهای توسعهیافته متوجه خواهیم شد که تشکیل شوراها و برخورداری از رهبران محلی و سپردن امور به آنها از جهات مختلف مزیتهای فراوانی دارد.در قانون اساسی نقش شورا پررنگ دیدهشده و در اصل هفتم با استناد به آیهی “وشاورهم فی الامر”از شوراها بهعنوان یکی از ارکان تصمیمگیری و ادارهی امور کشور یادشده و اصول یکصد تا یکصد و سه نیز بر ضرورت تشکیل شوراهای اسلامی بهمنظور پیشبرد سریع برنامههای اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و لزوم همکاری استانداران، فرمانداران و سایر مقامات اداری با شوراها تأکید میکند. بهبود مدیریت شهری بسته به توان و کارآمدی شوراهای شهر دارد. شوراها به لحاظ حقوقی و شرح وظایفشان ارکان مهم تصمیمگیری هستند و لزوماً” باید برای پیشبرد امور شهری در ابعاد مختلف که در قانون اساسی ذکرشده برنامهریزی کنند و قطعاً” در دورههای چهارساله این اقدامات را انجام دادند و در تصمیم سازی و تصمیمگیری دخیل بودهاند و هرکدام از شوراها در ادوار و شهرهای مختلف منشأ اثرات مثبتی بودهاند.
اما یک واقعیت مهم این است که میزان اثربخشی آنان متفاوت و گلها اختلاف فاحش دارند و نکته کلیدی و علامت سؤال این است که چرا بعضی از شوراها کارآمدی کمتری داشته و کارآمدی برخی شوراها بسیار خوب و چشمگیر بوده است. بررسی چراییای مسئله و پاسخ به این سؤال محور اصلی بحث است.با نگاه اجمالی به نقشی که شوراها در قانون اساسی و قوانین عادی دارند متوجه میشویم که شوراها جایگاه مهمی دارند و لازم و ضروری است که افراد نخبه، کارآمد، توانمند، باانگیزه،متخصص و باتجربه ورود کنند و بار این مسئولیت را به عهده گیرند. شوراهایی که از این خصوصیات برخوردار بودند بسیار خوش درخشیدند و کارنامه درخشانی را به یادگار گذاشتند.وقتیکه نماینده مجلس یا استاندار استانی بزرگ و مهم کاندیدای شورای شهر میشوند و به عضویت شورا درمیآیند باید آن شورا کارآمدتر و آن شهر توسعهیافتهتر باشد.برای عملیاتی شدن این توصیه همهی ما مسئولیم. رسانهها، نویسندگان، روزنامهنگاران، دانشجویان و اساتید و روشنفکران ،کنشگران اجتماعی، فرهنگی و سیاسی و احزاب و تشکلها و مسئولین و همه و همه باید به طرق مختلف افراد با وجه و توانمند را تشویق به حضور در شوراها کنیم. شأن و منزلت شوراها خیلی بالاست و نباید کسی که استاندار و وزیر و معاون وزیر و نماینده مجلس بود حضور در شوراها را کسر شأن بداند. مسائل مبتلابه در شهرها بخصوص کلانشهرها آنقدر زیاد است که افراد نخبه و مطرح باید برای رفع آن موانع و مشکلات احساس وظیفه کنند و با رغبت و علاقه به این امر ورود کنند.یکی از امور پیچیده و سخت و طاقتفرسا مدیریت شهری است و کسانی میتوانند از عهده آن برآیند و در بهبود مدیریت شهری مـؤثر باشند که تجربه و تخصص لازم را داشته باشند.چنانچه مجموعه اعضای شورای شهر دارای تخصصهای لازم ازجمله مدیریت، شهرسازی،عمران ،جغرافیای شهری،اقتصاد، جامعهشناسی و فرهنگی باشند میتوانند در توسعه و مدیریت شهری نقش ارزندهای داشته باشند.
مدیریت شهری پیچیده و چندوجهی است لذا داشتن تجارب و تخصص در موضوعات مختلف شهری و اجتماعی اجتنابناپذیر است. اگر نگاه اعضای شورای شهر توسعهای و همهجانبه نگر و مدیریتی باشد حتی اگر در بعضی از رشتهها و تخصصها کمبود داشته باشند میتوانند با استفاده از افراد توانمند و متخصص بهعنوان مشاور این خلأ را پر کنند.زمانی که اعضای شورا دارای ویژگیهای لازمه باشند قطعاً” شهرداری را انتخاب میکنند که ویژگیهای لازم برای اداره شهر باشد.اینجاست که علاوه بر آن تخصصهای ذکرشده که شرط لازم است، تکتک اعضای شوراهای اسلامی شهر باید متصل به یک سری صفات و ویژگیهای دیگری باشند.داشتن تقوای کاری و ترجیح منافع مردم بر منافع شخصی ،وقت گذاشتن و بهکارگیری تخصص و تجربه خود در بهبود امور شهری، داشتن روحیه همکاری و تعامل و تعاون و مشارکت و سعهصدر و بردباری و درعینحال ،داشتن روحیه جسارت و شهامت و قاطعیت در حفظ بیتالمال و رعایت حقوق شهروندی ازجمله خصوصیاتی است که میتواند در کارآمدی نقش شورا تأثیرگذار باشد. به قول شاعر به عمل کار برآید به سخندانی نیست. دانستن و عمل نکردن فرقی با ناآگاهی ندارد. فردی که با شعارهای جذاب و تخصص جذابتر نظر مردم را بهسوی خود جلب میکند و رأی میآورد باید به گفتهها و شعارهای خود عمل کند و آن تخصص را بکار گیرد و به رأی و نظر اعضای شورا احترام گذاشته و دارای سعهصدر باشد و بههیچوجه با منافع شهروندان معامله نکند و آنجا که پای حقوق شهروندی در میان است قاطع و جسور و باشهامت باشد.بودند کسانی که تخصصی نداشتند و نتوانستند به آن وظایف قانونی عمل کنند و بودند کسانی که تخصص و تجاربی داشتند اما بهر دلیل در عمل از آن استفاده بهینه نکرده و از ظرفیتهای حقوقی و قانونی در راستای منافع شهروندان بهره نبردند و حال توصیه دلسوزانه این است که متخصصین و کسانی که حرفی برای گفتن دارند وارد این عرصه شوند و پس از ورود به شوراها از لحظهلحظه فرصتها استفاده و توان و تخصص خود را بهکارگیرند و در این صورت بهبود مدیریت شهری میسر است و نقش ممتاز شوراها در مدیریت شهری هویدا و شهروندان نیز طعم شیرین آن را خواهند چشید.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری کابان نیوز، تاریخ ۱۹ فروردین ۹۶، کد مطلب: ۳۳۰۹ www.kabannews.com
منبع: Shoaresal
true
true
true
شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید
- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد
true